ATM KULLANAN MİLYONLARI İLGİLENDİRİYOR
ATM kullanan pek çok vatandaş sıkışan paralar nedeniyle mağdur oluyor. Parayı alamadığı halde ücret hesabından çekilmiş gibi düşüyor. Bankaya başvuran vatandaşlar, uzun süreçler sonrasında ancak paralarını alabiliyor. TÜKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, ATM’de parası sıkışarak hak kaybı yaşayanlara yol gösterecek açıklamalarda bulundu.
BAŞKANDAN ÖNEMLİ TAVSİYELER
Bankacılık işlemleri neredeyse artık mobil cihazlar üzerinden ve ATM'den yapılıyor. Özellikle para çekme işlemlerinin yapıldığı ATM’lerdeki para sıkışması ise pek çok vatandaşı mağdur ediyor. Hatta tam parayı çekerken sıkışma nedeniyle parasını alamayın ama ücret hesabından düşen kullanıcılar dahi var. Konuya ilişkin gazetevatan.com’a bilgilendirici açıklamalarda bulunan TÜKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, böyle bir durumu yaşayanlara önemli tavsiyelerde bulundu.
"SÜRECİN KARARA BAĞLANMASI ZAMAN ALIYOR"
Ölmez, “ATM’ler bankanın merkez bilgisayarlarında kayıtlı yer alan kart veya kimlik bilgileri ile oluşur. Bu husus banka tarafından onaylandıktan sonra, ATM ilk kaydını işlem yapan adına gerçekleştirir” dedi. Para sıkışmasına neden olan, para yatırma ve çekme işlemlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Ölmez, “Paralarımız yatırdığımız, çektiğimiz daha sonrasında paralarımızın sayıldığı, kontrol edildiği bölümdür. Tüm bu işlemler yüksek hassasiyetli sensörler kullanılarak gerçekleştirilir. Her bir işlemin eksiksiz bir kaydı, bir RTC cihazı yardımıyla ATM tarafından tutulur. Bu aşama, şikayetlere neden olan, ‘para Sıkışması’ olayının olduğu; şikayetlerin ortaya çıktığı noktadır. Mevzuatımızda para sıkıştırması veya ATM’nin başka hataları nedeniyle; çözüme yer veren bir yasal düzenleme yok. Bu nedenle, bu konudaki şikayetlerin karar bağlanması bazen yılları aşan zaman alıyor” dedi. Bankamatiklerdeki paranın anlık olarak sistem tarafında idare merkezlerinden izlendiğine dikkati çeken Ölmez, “Bu nedenle, sıkışan bir paranın saptanması en fazla 1 hafta zaman alıyor. Makine çekilen ve yatırılan paraları küpür dökümüyle ve işlem yapanın adıyla kayıt ediyor. Para sayımında ortaya bir fark çıkması ve bu farkın şikayetçiyle ilgili olduğu tartışmasızdır” ifadelerini kullandı.
KULLANICI NELER YAPMALI?
Vatandaşların işlem yapmadan önce ATM üzerindeki yazılan kurallara uyması gerektiğini ve ATM’de belirtilen günlük işlem limitine uygun davranması gerektiğini belirten Ölmez, “Önlem olarak; para yatıracak vatandaş, yatıracağı paranın küpürlerini sayarak not almalıdır. Para sıkıştıran vatandaş; hemen zaman yitirmeden bankanın müşteri hizmetlerini telefonunu aramalı, bankamatiğin nerede olduğunu belirtmeli; kiminle saat kaçta konuştuğunu not almalıdır” şeklinde konuştu.
''GÖREVLİLERE BİLGİ VERİLMESİ GEREKİYOR''
Olay yaşandıktan sonra müşterinin hemen banka şubesine giderek görevlilere bilgi vermesi gerektiğini ve bunu yazılı bir şekilde belgelemesi gerektiğini vurgulayan Ölmez, “Bankamatikte bulunan, kamera kayıtlarının silinmemesini talep edilmelidir. Aynı gün saptanacak bu işlemde maalesef bankalar müşterileri oyalayabiliyor. Bu nedenle 15 gün içinde; olumlu cevap vermezse, Tüketici Hakem Heyetlerine (THH) müracaat etmelidir. THH’ye müracaatta; bankadan o günkü kamera kayıtları, ATM sayım tutanağı da talep edilmeli; yatırılan paraların küpür dökümü de alındıysa, dilekçe içeriğinde bu da belirtilmelidir” ifadelerini kullandı.
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.