Atakum Tarım Meslek Lisesi, Protokol Cami, Kent Park ve Dayanışma

Abone Ol

    Bir zamanlar Atakum’un girişinde  31 dönüm arazi üzerine 1966 yılında kurulmuş olan bir okul vardı, Atakum Tarım Meslek Lisesi. 
    Bu liselerden tüm Türkiye’de hepi topu altı adet vardı. Mezunları  istihdam açısından sorun yaşamıyor, okulu bitirir bitirmez iş sahibi oluyordu.  Okulun kırk yıllı aşkın geçmişinden gelen insan birikimi Veteriner Sağlık Teknisyenleri, Teknikerleri Derneği (VESTED) bünyesinde örgütlenmişti. 
    Samsun Büyükşehir Belediyesi 2012 yılında okulun bulunduğu alanı imar değişikliği yaparak dini ibadet alanına çevirdi. Bildiğiniz ve tahmin edebileceğiniz üzere  Protokol Cami yapılmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığına devretti.
    O zaman Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekili ve aynı zamanda Gençlik ve Spor Bakanı olan Suat Kılıç’ın yoğun baskısına(!?) o zamanki Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Yusuf Ziya Yılmaz ve Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri karşı koymak istedi ya da istemedi, belki de umurlarında bile olmadı, nihayetinde Kılıç’ın dediği oldu ve imar değişikliği yapıldı. 
    Samsun Valiliği, İl,ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü bu kararın peşine takılıp gitti. Atakum Belediyesi, ilçesinde yapılan bu  uygulamaya, yetkisi olmadığı düşüncesiyle karışamadı...
    Atakum Kent Konseyi, Okul Aile Birliği, VESTED ve Samsun’daki demokratik kitle örgütleri  bir araya gelerek, dayanışmayla bu karara itiraz etti. Haftalarca süren bilfiil mücadele, kararlı duruş, başlatılan hukuki süreçler bir nebze de olsa sonuç verdi. 
    İmar değişikliği iptal oldu, alan yeniden milli eğitime devredildi.
    Ancak bitmedi. 
    Bu defa Atakum Tarım Meslek Lisesi’nin yıkılarak bu alan  32 ve 28  derslikli olmak üzere iki okul binası yapılması kararlaştırıldı, hatta ihalesi bile yapıldı. 
    Buna da karşı çıkıldı. Çünkü, iki devasa okul kütlesi, yeşilliğin- ağaçların bulunduğu bu yer  için ciddi betonlaşma demekti. Tepkiler, hukuki itirazlar devam etti. Ancak 2014’e gelindiğinde artık okul kapatılmış, öğrencileri Gelemen’de uzakta ve yetersiz bir binaya taşınmıştı.
    Tarım Meslek Lisesi binasıysa, makus kaderine terk edilmiş, yüzlerce örnekte olduğu gibi bir sabah dozerlerle yerle bir edildi.   
    Bu örnekte, Atakum’da Atatürk Bulvarı ile deniz arasında kalan, içinde mütevazı ama köklü, özellikli, nitelikli  bir eğitim kampüsü olan yemyeşil bir alanın  yok edilip betonlaştırılırken, oradan faydalananların, kentte yaşayanların hiçe sayılmışlığını görmüştük. 
    Ancak yine de çabaların boşa gitmediğini bugün görüyorum.
    Atakum Tarım Meslek Lisesi’nin olduğu yer şimdi Kent Park ve Bilim Merkezi olarak kaldı.
    A planı okulun yerinde kalmasıydı, B planı ise bu alanın park olmasıydı.
    B planı oldu.

    Buraya “Protokol Cami” adı altında cami yaptırmak isteyenlerinse planları suya düştü.

    Böylesine mücadelelerde düşündüğüm şu olmuştur: 
    Başarırsak biz kazanmış olmayız,  kaybedersek de biz kaybetmeyiz.
    Biz derken, mücadele veren herkesi kastediyorum.
    Ancak kesin olan bir şey var; kazanan ya da kaybeden  kent oluyor, ülkemiz oluyor...
    Burada kent kazanmıştır.

    Bu yazıyı neden mi yazdım? 
    Söyleyeyim.
    Samsun Büyükşehir Belediyesi mütemadiyen kısa mesajla telefonlara mesaj gönderiyor. Bu mesajlar, pek çoğunuz gibi bana da geliyor .
     Yeni gelen bir mesaj aynen şöyle:  “Yaz akşamının keyfini birlikte çıkaralım. 2 Ağustos Çarşamba saat 19.30’da Bilim Samsun Kent Parkı’ndaki ‘Sandalyeni al gel sinema gecesi’ne tüm veli ve çocuklarımızı bekliyoruz. Tüm halkımız davetlidir. Samsun Büyükşehir Belediyesi”
    Kent kazandı.
    Keyfini çıkarın.
Not: Bu vesileyle, Atakum Tarım Meslek Lisesi mücadesinde emek veren Okul Aile Birliği, VESTED, başta Mimarlar Odası olmak üzere Samsun’un bütün Demokratik Kitle Örgüt yöneticilerine, burada ismini yazamadığım Kentin Kahramanları’na bir kez daha yürekten teşekkür ediyorum. Saygıyla ve minnetle anılacaksınız...