Muharrem ayı vesilesiyle aşure yapmak isteyen vatandaşlar, malzemelerin fiyatlarını araştırmaya başladı. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen fiyat bilgileri, bu özel tatlıyı yapmanın cepleri ne kadar zorlayabileceğini gösteriyor.
Giderek artan fiyatlar, aşure yapımını daha maliyetli bir hale getirirken, vatandaşlar bu durum karşısında şaşkınlıklarını gizleyemiyor.
VATANDAŞ KARA KARA DÜŞÜNÜYOR
Muharrem ayı, Türkiye'de Aşure Günü'nü ve beraberinde getirdiği tatlı paylaşım ritüellerini hatırlatıyor. Bu özel günde, 12 farklı malzemeden yapılan aşure, evlerde bereketi artırma ve komşuluk ilişkilerini güçlendirme amacı taşır. Ancak bu yıl, malzemelerin fiyatlarındaki artış, vatandaşların bu güzel geleneği sürdürme konusunda tereddüt yaşamasına neden oluyor.
Ekonomik zorluklar, Aşure Günü'nün ruhunu ve kapsamını değiştirebilir mi sorusu, birçok kişinin aklında yer alıyor. Bu durum, geleneğin nasıl devam edeceği ve bu özel günün sosyal dinamikler üzerindeki etkileri hakkında yeni bir tartışma başlattı.
BU YIL ÖNCEKİLERDEN DAHA MALİYETLİ
Bu yıl Muharrem ayı boyunca Aşure yapmak, birçok evde maliyetli bir mesele haline geldi. Aşure, geleneksel olarak buğday, nohut, kuru fasulye, karanfil, ceviz, fındık, fıstık, kuş üzümü, kuru incir, kuru kayısı, toz şeker ve isteğe göre pekmez gibi on iki çeşit malzeme kullanılarak hazırlanıyor.
Ancak, bu yıl malzemelerin fiyatlarındaki ciddi artış, vatandaşları endişelendiriyor. Vatandaşlar, malzemelerin yüksek fiyatları karşısında aşure kazanlarının boyutlarını küçültecek ve daha az komşuya dağıtacak şekilde planlar yapmaya başladı. Aşure yapmanın geleneksel bir bereket ve paylaşma ritüeli olması, bu maliyet artışları karşısında nasıl bir yol izleneceği konusunda soru işaretleri yaratıyor.
AŞURE MALZEMELERİNİN GÜNCEL FİYATI
Aşure malzemelerinin fiyatları cep yakmaya başladı. Vatandaşlar geleneklerinden kopmamak için direnirken, aşure malzemelerinin şu güncel fiyatları yüksek karşılandı:
Buğday kilosu 35 ile 45 TL arasında değişiyor. Kuru fasulye kilogram fiyatı ise 80 TL’yi buluyor. Kuru nohut kilogram fiyatı 50 ile 80 TL arası değişiyor. Kuru incir ile aşurelerini tatlandırmak isteyen vatandaşın cebinden 350 ile 600 TL arası bir incir fiyatı çıkıyor. Öte yandan kuru üzüm kilogram fiyatı ise 200 TL’den 400 TL’ye kadar çıkıyor. Kuru kayısının kilogram fiyatı ise 300-600 TL arasında değişiyor. Fındık ve fıstık kilogram fiyatı ise 800-900 TL’yi buluyor.
Malzemelerin bu maliyetlerde olması cep yakıyor. Tatlandırmak için eklenen şekerin kilosu 30 ile 45 TL arasında değişirken, aşurelere eklenen bakla, rezene, tarçın gibi maliyetler de yüksek ücretlerin ortaya çıkmasına sebep oluyor.
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.