Asgari ücret pazarlığı için kritik gün belli oldu. Ankara’da gazetecilerle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun mevzuat gereği 1 Aralık’ta çalışmalara başlayacağını duyurdu. Yılmaz şunları söyledi: “Bu yıl asgari ücrete yüzde 114 zam yapıldı. Asgari ücret artışı, enflasyonun çok üzerinde oldu. Üstüne bir de asgari ücrete kadar olan ücretlere vergi muafiyeti getirildi. Bunun bütçeye maliyeti 500 milyar lira oldu.”
SOSYAL DİYALOG MEKANİZMASI
Asgari ücret müzakerelerinin üçlü mekanizmayla yürütüldüğüne dikkat çeken Yılmaz, “Sadece kamunun perspektifi, zammı belirlemekte yetmez. İşçi, işveren tarafları da var. Sosyal diyalog mekanizması yürütülmeden perspektif belirtmek doğru olmaz. İşverenler de işletmelerin devamlılığı, kayıtdışılığın önlenmesi gibi yaklaşımlarla masada olacaktır. Tarafların söyleyeceklerini görelim” diye konuştu.
TAHMİNLER YÜZDE 40-50 ARASI ZAM
Merkez Bankası’nın son Enflasyon Raporu’nda 2023 yıl sonunda enflasyonun yüzde 65 olacağı öngörüldü. Orta Vadeli Program’da (OVP) da paralel bir hedef bulunuyor. Merkez’in 2024 enflasyon beklentisi ise yüzde 36. Hükümet her seferinde çalışanların ve emeklilerin enflasyona ezdirilmeyeceğini vurguluyor. Dolayısıyla zammın gelecek yıla ilişkin beklentinin üzerinde olacağını söyleyebiliriz. Kamu görevlileri ve emekliler için mevcut tahminlere göre yüzde 40-50 arası zam bir zam yapılacağı hesaplanıyor. Asgari ücretlinin zam oranının da bu oranlara yaklaşabileceği tahmin ediliyor.
15 KİŞİLİK KOMİSYON
Asgari ücreti, işçi, işveren ve hükümetten 5’er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında aralıkta dört kez toplanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde komisyon başkanının bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
7 BİN 500 LİRANIN ALTINDAKI KÖK AYLIKLAR
Emekli maaşlarına yönelik ocak zammına da değinen Yılmaz, “Emekli maaşlarında reel olarak ciddi artışlar oldu. Ancak son dönemdeki enflasyon, emekli maaşında da tartışma yarattı. Yıl sonunda memur zammının ne olacağı toplu sözleşmeyle belli. Memurun zammı, memur emeklisine de yansıyacak. İşçi emeklileri biraz daha az alıyor normalde. Orayı dengelemek gerekiyor gibi bir durum var” dedi.
BÜTÇE İMKANLARI DAHİLİNDE
En düşük emekli maaşı 7 bin 500 lira olarak uygulanıyor ancak dosya bazlı kök aylıklar bundan daha düşük seviyelerde. Aradaki farkı devlet karşılıyor ve 7 bin 500 liraya tamamlıyor. Yılmaz bu konuya da işaret ederek, “7 bin 500 liranın altındaki maaşlar için bütçe imkanlarını zorlayarak elimizden geleni yapacağız. Ama bunu yaparken depremi unutmamak lazım, enflasyonla mücadeleyi unutmamak lazım” diye konuştu.
ASGARİ ÜCRET NET NE KADAR OLUR?
1- Zam oranı yüzde 35 olursa asgari ücret 15 bin 392 lira 70 kuruş olacak.
2- Zam oranı yüzde 40 olursa asgari ücret 15 bin 962 lira 80 kuruş olacak.
3- Zam oranı yüzde 45 olursa asgari ücret 16 bin 532 lira 90 kuruş olacak.
4- Zam oranı yüzde 50 olursa asgari ücret 17 bin 103 lira olacak.
5- Zam oranı yüzde 55 olursa asgari ücret 17 bin 673 lira 10 kuruş olacak.
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.