ARAÇ SATMAK İÇİN İNTERNETTE İLAN VERDİ

Dairenin kararına göre, İstanbul'da yaşayan bir kişi 2015 yılında aracını satmak için internette ilan verdi. İlan üzerinden kendisiyle iletişime geçen kişiyle 140 bin lira karşılığında anlaşmaya vardı. Satış işlemleri için noterde buluşma kararlaştırıldı.

"HAVUZA DÜŞTÜ, HESABA GEÇMESİ ZAMAN ALIR" DİYE İKNA ETTİ

Alıcı, araç bedelini banka hesabına havale edeceğini söyleyerek satıcıdan IBAN bilgisini aldı ve parayı gönderdiğini bildirdi. Satıcının, paranın hesabına geçmediğini belirtmesi üzerine alıcı, "parayı gönderdiğini, ancak banka havuzundan hesaba geçmesinin zaman alacağını" söyleyerek satıcıyı ikna etti.

Satıcının buna inanması üzerine noterde satış işlemleri tamamlandı. Alıcı, satıcıyı evine bırakarak “Para kısa sürede hesabına geçer.” dedi.

Gram altın göz kırptı, rotası belli oldu! Gram altın göz kırptı, rotası belli oldu!

ARACI ÜZERİNE ALDI, BİR GÜN SONRA DEVRETTİ

Ancak bedel ödenmeden aracı üzerine geçiren kişi, bir gün sonra aracı başkasına satmış gibi göstererek mülkiyetini devretti.

Araç satış bedeli hesabına geçmeyen satıcı, durumu fark edince savcılığa başvurarak şikayetçi oldu. Bu şikâyetin ardından alıcı gibi davranan kişi hakkında "dolandırıcılık" suçundan dava açıldı.

YEREL MAHKEME BERAAT VERDİ, İSTİNAF HÜKÜM KURDU

Yerel mahkeme, delil yetersizliği gerekçesiyle sanığın beraatine karar verdi. Ancak istinaf başvurusu üzerine İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 34. Ceza Dairesi, sanığın dolandırıcılık suçunu işlediği kanaatiyle 1 yıl 6 ay hapis ve 4 bin lira adli para cezasına hükmetti.

YARGITAY KARARI ONADI

Sanık, suç işleme kastı bulunmadığını ve mahkemenin eksik inceleme yaptığını öne sürerek karara itiraz etti. Dosyayı inceleyen Yargıtay 11. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını hukuka uygun buldu.

Kararda, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 34. Ceza Dairesi'nin sanık hakkındaki kararında herhangi bir hukuka aykırılık bulunmadığı belirtilerek, temyiz isteminin oy birliğiyle reddedildiği ifade edildi.

Kaynak: AA