Güncel

Akaryakıtta yeni dönem! Hangi araçlara çip takılacak ?

Benzin, motorin, otogaz alımında yeni dönem başlıyor. 1 Ocak 2025'te hayata geçecek yeni sistemle birlikte akaryakıt alımlarında artık plaka bilgisi sisteme otomatik olarak girecek. Peki araçlara çip mi takılacak? Çip taktırmak kaç TL? İşte akaryakıt alımındaki yeni sistemle ilgili tüm bilgiler.

Abone Ol

AKARYAKITTA ÇİP DÖNEMİ BAŞLIYOR! HANGİ ARAÇLARA NASIL TAKILACAK?

Akaryakıtta çip dönemi başlıyor. Benzin, motorin, otogaz alımın artık taşıt plaka bilgileri manuel girilmeyecek. 1 Ocak'ta hayata geçecek olan yeni sistemle birlikte plaka bilgileri sisteme otomatik olarak girilecek. Sistemin ana yapı taşını ise çipler oluşturacak. Peki araçlara ve istasyonlara çip mi takılacak? Araca çip taktırmak kaç TL? İşte Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin (UTTS) detayları...

AKARYAKITTA ÇİP SİSTEMİ NASIL İŞLEYECEK?

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Genel Başkanı Fesih Aktaş milliyet'e açıkladı. Aktaş konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Akaryakıt alımı sırasında sistem otomatik olarak plakayı elle girmeden bunu okuyacaktır. Akaryakıt istasyonuna gidildiğinde, yakıt almak için pompa araçtaki dolum ağzına takıldığı sırada otomatik olarak sistem bu plakayı görmüş olacak. Hiçbir şekilde elle plaka girişi olmayacak.

DÜZENLEMENİN VERGİ GELİRLERİNE ETKİSİ NE OLACAK?

Başka plakalara geçiş imkanı, tanımlama söz konusu olmayacak. Düzenlemenin vergi gelirlerine etkisi olacaktır, ancak burada ne kadarlık bir etki olacak? Tam anlamıyla bilgimiz yok. Çünkü elle plaka girişi nedeniyle oluşan vergi yoksunluğu konusunda yeterince bilgi sahibi değiliz.

ARAÇLARA ÇİP Mİ TAKILACAK?

Araçların depo dolum ağzına bir çip takılacak. Akaryakıt pompa tabancasında da bir çip olacak. Akaryakıt alındığında bu iki çip birbirini tanıyacak ne kadar akaryakıt alındığı, hangi araç için alındığı sisteme otomatik olarak girilecek. Aslında sistem elle girişle değil, otomatik olarak yapılacak.

ARAÇLARA TAKILACAK ÇİP KAÇ TL?

Araçların depo dolum ağzına takılacak çipin şu anki fiyatı 1810 TL + KDV’dir. İlerleyen süreçte bu tutar yeniden değerleme oranında artış gösterecek.

ÇİPİN AKARYAKIT İSTASYONUNA MALİYETİ NE?

Pompa adası başına 210 bin TL civarında bir maliyeti var. Pompaya çip takılması için bir istasyon ortalama 800 bin TL ile 1 milyon TL arası bir yatırım yapacak. Tüm sistem devreye alındığında istasyonlar toplamda yaklaşık 11.5 milyar TL’lik yatırım yapmış olacak.

TOPLAM MALİYETİ 84 MİLYAR TL

23 milyon aracın tamamına takıldığını varsayarsak ve 12 bin 458 akaryakıt istasyonunun tüm adalarına takıldığında, işlem bittiğinde bunun toplam maliyeti 84 milyar TL’yi buluyor.

ARAÇLARA ÇİP NASIL TAKILACAK?

Araçlar için montaj yetkili servisleri yetkilendirildi ve hala yetkilendirme yapılıyor. Hem mobil hem de yerinde montajla işlem yapılacak. Darphane’ye birim araç başına 1810 TL+ KDV’yi ödeyen tüm araçlar bu servislere yönlendirilecek.”

ARAÇ VE İSTASYONLARA ÇİPLER NE ZAMAN TAKILACAK?

Kapsamı genişletilen 21 Eylül 2024 tarihli 32669 sayılı UTTS Tebliğine göre, 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren trafiğe kayıt olacak araçlara da Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırma zorunluluğu getirilmiştir.

06/06/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanlara kayıt ve tescil işlemini takip eden bir ay içerisinde, bu kapsamdaki taşıtlarda Taşıt Tanıma Sistemi kullanan bireysel taşıtlara da 30/6/2025 tarihine kadar TTB takılma zorunluluğu getirilmiştir. Akaryakıt dağıtım şirketleri tarafından sağlanan Taşıt Tanıma Sistemi kullanılan, kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtlara TTB taktırma zorunluluğu ile akaryakıt istasyonlarındaki en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatları üzerine 31 Aralık 2024’e kadar Taşıt Tanıma Okuyucusu (TTO) taktırılması zorunlu olacak.”

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.