Samsun

33 yıllık eserin 12. baskısı çıktı: Samsunlu 472 yazar-şair bu kitapta

Gazeteci-Şâir ve Yazar Ali Kayıkçı'nın 60 yıllık 'kültür-sanat', 33 yıllık 'araştırma-derleme' çalışması meyvesini verdi. Kayıkçı “Dünden Bugüne Samsunlu Şairler ve Yazarlar Ansiklopedisi” adlı eserinin 12. baskısını çıkarttı.

Abone Ol

Gazeteci-Şâir ve Yazar Ali Kayıkçı (Âşık Derebahçeli) tarafından hazırlanan ve ilk baskısı 33 yıl önce “Samsunlu Halk Şairleri” adı altında çıkan “Dünden Bugüne Samsunlu Şairler ve Yazarlar Ansiklopedisi"nin 12. baskısı çıktı. Yeni baskısı İstanbul’da yapılan kitapta başta Mustafa Kemal Atatürk ve Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil olmak üzere 472 gazeteci-yazar, akademisyen ve fikir adamının hayat hikâyeleri, eserleri ve şiirlerini içeriyor.

TÜRKİYE YÜZYILI HEDİYESİ

Seçmelerin de yer aldığı 860 sayfalık eserin Türkiye Yüzyılı armağanı olarak hazırlandığını söyleyen Ali Kayıkçı, “İlk baskıda 11 halk şairini tanıtmış iken, ansiklopedinin bu 12’nci baskısında hayat hikâyesi anlatılan ve eserlerinin tanıtımı yapılan şâir ve yazarların sayısı 472’ye ulaşmış ve nihaî hedef olan ‘555’e bir adım daha yaklaşılmış oldu. Yakın dönemin Samsun Valileri olan Sayın Hüseyin Aksoy, İbrahim Şahin, Osman Kaymak ve Doç. Dr. Zülkif Dağlı’nın ‘Sözbaşı’, Prof. Dr. K. Tuncer Çağlayan ile Eğitimci Şâir ve Yazar M. Hâlistin Kukul'un ‘Takdim’ yazılarının da yer aldığı bu dev eserin önceki baskıları; başta şehrimizin üniversite ve halk kütüphanelerine, belediyelerine ve bazı derneklerine olmak üzere çok sayıda kişi ve yere gönderilmiş, ayrıca çevre illere de yollanmıştır” dedi.

HEDEF 555 İSİM

Kayıkçı yaptığı açıklamada ayrıca şunları söyledi:

"Pontusçu çetelerin korkulu rüyası Yarbay Şefik Avni Bey’in yanında Akşemseddin Hazretleri'nden rahmetli Tevfik İleri ve Prof. Dr. Şaban Kuzgun ile Prof. Dr. Mustafa Özpostalcı'dan A. Yılmaz Boyunağa'ya, Ozan Arif'ten Rıza Akdemir ve Dr. Fethi Tevetoğlu’na, M. Necati Bursalı'dan Mustafa Bağışlayıcı ve Cemal Safi ile Âşık Kemâli Bülbül’e kadar millî kültür ve sanatımıza hizmeti geçmiş olanları genç kuşak kardeşlerimize tanıtırken aynı zamanda yaşayanlarımızı da taltif etmek, gayrete getirmek ve kendilerine şükranlarımızı bildirmek için, gece-gündüz demeden, bayram-seyran bilmeden araştırdık, derledik, toparladık ve kaleme aldık. Sonra da bu işin gerçek mizanpaj/sayfa ustalarından Mustafa Koç Bey kardeşimizle haftalar boyunca tasarımını yaptık. Bu arada 4 bine yakın fotoğraf kullandık. Gayemiz, bu eseri, yeni baskılarda en az 900 sayfaya ulaştırmak ve 555 isme bu ansiklopedide yer vermektir.”

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.